Heerlijk, de lente is weer begonnen!

Heerlijk, de lente is weer begonnen! De terrassen raken steeds voller en de bloemetjes worden buiten gezet. Met deze Botanische poster varen kun je nu ook wat groen in huis halen! Hoe zat dat eigenlijk ook alweer met de lente en die seizoenen? Je hebt er vast wel is wat over gehoord of gelezen, maar hoe ontstaat het nou precies? Lees gauw verder en ik leg het je uit.

Astronomische gezien begint de lente op het moment dat de dag en de nacht even lang duren. Vaak is dit op 20 of 21 maart, hierna worden de dagen alsmaar langer(en de nachten korter). Om praktische redenen is de meteorologische lente echter vastgesteld op 21 maart.
12063043_256640128013015_1635024812_n
Hoe kan het eigenlijk dat de dagen nu weer lengen, terwijl we straks na de zomervakantie weer kortere dagen tegemoet gaan? Dit heeft alles te maken met het draaien van de aarde rond de zon en bovendien de stand van de aarde ten opzichte van de zon. Onze wereldbol staat namelijk scheef met een hoek van wel 23,5 graden! De Noordpool staat net iets naar voren gekanteld. Dit heeft tot gevolg dat er door het jaar heen niet overal dezelfde hoeveelheid zon op de aardbol valt. In de lente staat de aarde dusdanig naar de zon dat we tot ongeveer eind juni steeds langere en warmere dagen tegemoet gaan, oftewel: het wordt zomer! Draaien we letterlijk het eind van het jaar weer in, dan staan we juist zo naar de zon dat we minder zon krijgen op een dag: het wordt winter. Waarom de aarde scheef staat, weten astronomen (nog) niet. Maar gelukkig is het zo, want anders zouden de seizoenen niet kunnen bestaan!

Bekijk al onze botanische posters.