Live in the moment!

Het is middag, je bent aan het werk en pleegt een telefoontje. Ondertussen neem je een slok van je koffie. Even later een hap van je brood. Tegelijkertijd loop je naar de printer en pak je de kopie die je nodig had. Voor je het weet zit je weer achter het bureau en hang je op. Ook de boterham is ondertussen al achter je kiezen.
schermafbeelding-2016-10-27-om-17-11-07
Het leven van vandaag de dag gaat vaak niet meer met de volle aandacht voor slechts één taak. Dat zou ook niet kunnen om het tempo van tegenwoordig bij te houden. Toch is het belangrijk om af en toe iets met de volle 100% aandacht uit te voeren; mindfull leven.

Mindfullness geeft je rust en ontspanning en zorgt ervoor dat je optimaal van iets geniet.
Tegenwoordig zijn er veel cursussen waarbij je kunt leren om mindfull met het leven om te gaan: te leven in het moment. Wat mindfullness inhoudt, vertel ik je in het kort!

Het woord “mindfullness” is een vertaling van het woord sati dat komt uit het boeddhistisch geloof. Sati is een van de zeven factoren dat leidt tot verlichting, onder andere door te mediteren. Mindfullness is een aandachtstraining dat al 2.000 jaar wordt toegepast in het boeddhisme. Sinds de jaren 80 kwam er een enorme opmars van deze vorm van mentale oefening door niet-gelovigen in de Westerse wereld. Niet alleen werd deze training beoefend, ook werd het gebruikt voor commerciële doeleinden. Dat is ook de reden dat er tegenwoordig in veel winkels Boeddha beelden te vinden zijn. Anno 2016 wordt mindfullness helaas niet altijd meer geassocieerd met het boeddhisme. Toch vind ik het belangrijk om te weten waar het vandaan komt.

Het mindfull bezig zijn, houdt in het algemeen in dat je één taak met volle aandacht uitvoert, oftewel: “single-tasken” en niet multi-tasken! Eten is hier een voorbeeld van. In plaats van gedachten als: Waar moet ik straks ook alweer heen? Hoe laat gaat vanavond de supermarkt dicht? Laat ik de auto even naar de garage brengen eind van deze week.. Nee. Tijdens mindfull eten denk je aan: Welke smaak proef ik? Wat is de textuur van hetgeen dat ik eet?

Dit noem je ook wel een eetmeditatie. Meditatie is wellicht de bekendste vorm van mindfullness. Tijdens meditatie ben je je bewust van het hier en nu, de geluiden die je hoort, of reflecteer je de dag van vandaag. Daarnaast kun je mindfull leven door wat vaker in het nu te denken; maak je minder zorgen over de toekomst, maar verlies je doelen niet uit het oog.

Nieuwsgierig geworden naar mindfull leven? Er zijn een heleboel applicaties die je op je telefoon kunt downloaden om mindfullness oefeningen uit te proberen (VGZ Mindfullness en Headspace bijvoorbeeld). Ook kun je deze poster van “live in the moment” een mooi plekje geven om jezelf eraan te herinneren dat het belangrijk is om te genieten van vandaag de dag!