See the world

Heb jij al plannen gemaakt voor deze zomer, of twijfel je nog tussen verschillende bestemmingen? Gelukkig bestaat de wereld uit 7 continenten en wel 195 landen! Genoeg keuze dus. Als je twijfelt, misschien ben je dan nieuwsgierig naar een aantal leuke feiten. Benieuwd naar waarom Chinezen met stokjes eten, waarom spaghetti niet Italiaans is en waar op de wereld Taumata-whakatangihanga-koauau-o-tamatea-turi-pukakapiki-maunga-horo-nuku-pokai-whenua-kitanatahu ligt? Lees dan gauw verder!

De traditie van het eten met stokjes komt uit het oude China. De Chinezen aten eerst alles met de handen. Vlees en vis werden gegaard op open vuur, maar ze kwamen er al gauw achter dat je het vlees of vis niet met je handen kunt omdraaien. Gelukkig was er altijd een boom of struik aanwezig waar ze een stokje vanaf haalden om het voedsel mee te kunnen draaien. Daarnaast ontstond er het gebruik om het voedsel in kleine stukjes te snijden. Dit stamt uit de tijd dat de brandstof in China erg schaars was en de bevolking sterk groeide. Om het eten zo snel mogelijk te kunnen garen, werd het eten in kleine stukjes gesneden. Zo werd er minder brandstof verbruikt en was het niet meer nodig om het voedsel met bestek te snijden.

seethe

Van het op drie na grootste land van de wereld, naar de Italiaanse spaghetti. Want wist je dat spaghetti eigenlijk helemaal niet Italiaans van oorsprong is? Spaghetti is  oorspronkelijk voortgekomen uit China. Hier hadden ze al heel lang, jawel, Bami! Er wordt gedacht dat de Italiaanse ontdekkingsreiziger Marco Polo het recept van bami mee terug naar Italië had genomen. Dit vonden de Italiaanse mensen zo lekker dat ze het vervolgens zijn gaan proberen na te maken. Met onder andere de spaghetti bolognese en carbonara als resultaat. Volgens de Italianen helpt een bord pasta overigens ook tegen een kater. Dus misschien de volgende keer na een avondje uit in het land van de pasta, een bordje pasta toe!

Liever een rustigere vakantie en lekker wandelen in de Nieuw-Zeelandse heuvels? Dat kan! Dan kom je direct de heuvel tegen met de langste naam van de wereld, met haar 305 meter hoogte heeft de heuvel Taumata-whakatangihanga-koauau-o-tamatea-turi-pukakapiki-maunga-horo-nuku-pokai-whenua-kitanatahu de langste naam van de wereld. Deze naam heeft de Maori aan de heuvel gegeven en betekent: “De berg waar Tamatea, de man met de grote knieën, de bergbeklimmer, de land-verslinder die over de wereld reist, speelde met zijn neus fluit voor zijn geliefde”.

Hang de poster “See the world” op een mooie plek in huis op en je wordt herinnert aan het feit hoe mooi het is om te reizen, want dat is het.