Sleepmode – Heerlijk vakantie

Heerlijk, vakantie! Eindelijk eens even lekker tijd voor dat boek dat ik altijd al wilde lezen. Bovendien is er zelfs tijd om wat uurtjes bij te slapen! Deze dagen zonder enige uren op de universiteit door te brengen, gaan niet voorbij zonder dat ik mijzelf over iets verbaas. Ik vroeg mij namelijk af: hoe val je nou eigenlijk in slaap? Dat ben ik dus gaan uitzoeken (toen ik niet kon slapen..).

 

sleepmode

Lees gauw verder om erachter te komen hoe dit zit!

Het is iedereen wel duidelijk dat slaap nodig is om ons lichaam na een lange dag weer klaar te stomen voor de volgende. De spieren herstellen zich en ook onze hersenen kunnen weer tot rust komen na alle indrukken van overdag door prikkels van buiten te blokkeren. Beter gezegd vormen de hersenen een filter dat prikkels selecteert op relevantie. Het geluid van je wekker om 07:00 uur moet jou natuurlijk wel wekken! De hersenen blijven daarom deels actief. Te veel activiteit van de hersenen kan er echter voor zorgen dat je niet in slaap kunt vallen, bijvoorbeeld wanneer je nog te lang pokémons in het spel Pokémon Go aan het zoeken bent met je smart phone of huiswerk aan het maken bent dat veel mentale inspanning vergt. Een goede “cooling down” van de dag voor je hersenen is bijvoorbeeld het lezen van een boek of meditatie. Wanneer je voldoende relaxed bent, je ogen dicht vallen en de hartslag laag genoeg is, val je in slaap. Dit is grofweg de eerste fase van de slaapcyclus: je slaapt licht maar wordt niet meer van elk geluid wakker. De overgang van lichte slaap naar diepe slaap wordt geregeld door een gebied in je hersenen dat de truncus cerebri wordt genoemd; beter bekend als de hersenstam. De hersenstam functioneert als een soort regelkamer onderaan de hersenen dat onder andere het bewustzijn aanstuurt. Tijdens de diepe slaap zorgt de hersenstam er ook voor dat het hartritme nog verder daalt en de spieren totaal ontspannen raken.

De laatste fase van de cyclus wordt de remslaap genoemd. Dit komt van de snelle oogbewegingen die dan plaatsvinden (Rapid Eye Movement). Tijdens deze periode zijn de hersenen ontzettend actief met het verwerken van informatie. De spieren zijn juist bijna verlamd, zo ontspannen. Deze paradoxale fase kost juist energie in plaats van dat het energie oplevert. Gelukkig neemt deze fase ongeveer 20% van de totale slaap in beslag, zodat er nog voldoende slaap is om écht uit te rusten.

Na deze fase wordt je (onbewust) kort wakker om vervolgens nog 4 van deze cycli door te lopen. Na het volledig doorlopen van deze cycli, wordt je gerust wakker en heb je voldoende energie om ook de volgende dag weer achter de pokémons aan te gaan!