Tell your story

De zon schijnt door de gordijnen. Een klein straaltje zonlicht komt op je gezicht terecht. Je voelt de warmte van de dag en hoort: “ping!”, een whatsapp berichtje van je vriendin: “Straks lekker lunchen bij die leuke tent in de stad ;)?”. Yes! De lente is in zicht!

Anno 2017 is het heel normaal dat je gedurende de hele dag berichten ontvangt van al het nieuws dat zich rondom ons verzamelt. Sterker nog, Whatsapp is sinds 2009 uitgegroeid tot een van de meest populaire vormen van communicatie. Het is niet meer weg te denken uit onze hedendaagse samenleving. Naast Whatsapp zijn ook Facebook, e-mails en überhaupt internet de normaalste zaak van de wereld. Vroeger was dat wel anders.

Verhalen werden verbaal verteld rondom het kampvuur en zo verspreid over de verschillende dorpen. Terwijl we tegenwoordig met één Tweet op Twitter ons bericht kenbaar kunnen maken aan heel de wereld.

Het voordeel hiervan is dat we gemakkelijk veel mensen kunnen bereiken met een melding of verhaal dat we willen delen. Toch heeft social media ook een keerzijde. De stroom van informatie bijvoorbeeld is tegenwoordig zo groot geworden, dat er beter kan worden gesproken van een overstroming. Het is lastig om het kaf van het koren te scheiden en dat komt de betrouwbaarheid van internet niet ten goede. Sites als Wikipedia bijvoorbeeld zijn toegankelijk voor iedere auteur die zich geroepen voelt om daar iets op te schrijven. Om dus te controleren of de informatie op deze site klopt, is het belangrijk om altijd verder te zoeken naar de bronvermelding van de informatie.

Desalniettemin zou de samenleving van vandaag de dag niet meer kunnen functioneren zoals het doet, zonder de aanwezigheid van het internet. Dat is ook de reden dat er in 2005 een heilige aartsbisschop over ons internet waakt. Bisschop Isidorus van Sevilla geldt als beschermheilige van het internet en wordt op 4 april geëerd. Of deze heilige nodig is om de online samenleving in stand te houden is natuurlijk de vraag, maar het lijkt er in ieder geval op dat internet zelf heilig wordt bevonden op aarde. Hoe dan ook zou jij zonder internet nu niet lekker op een terrasje zitten met een heerlijke clubsandwich 😉